skip to Main Content

A cserépkályha előnyei

Mindig jó, ha egy otthonban legalább kétféle fűtési megoldással lehet dolgozni. Aki előre gondolkodik, annak nem lehet kérdés, hogy a fűtőberendezés kiválasztása az otthonban egy kardinális kérdés annak érdekében, hogy biztosan ne fázzunk a téli időszakban. Ennek eldöntése azonban nem kis feladat. Sokan gázzal és fával fűtenek, a vegyestüzelésű kazán azonban sokszor annyi fát igényel, amit a családok nem tudnak kifizetni. Köztes módszer lehet a cserépkályha, amelynek számtalan előnye van.

De vajon melyek ezek? Miért érdemes ezt a fűtési megoldást választani otthonra? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ, kiderül az is, hogy mik a cserépkályha előnyei.

Fűtés cserépkályhával

Napjainkban egyre többen térnek vissza a fával való fűtésre, de mindezt már okosan csinálják. Amellett, hogy szigetelt házba építtetnek cserépkályhát vagy tesznek kandallót, mindig rendelkeznek otthon egy másik fűtési megoldással. Nem mindegy azonban, hogy melyiket és mekkorát választunk. Sok tévhit és ködösítés kering a téma körül, ha azonban technikailag nézzük, akkor az esetek nagy részében a klasszikus cserépkályhát érdemes építeni.

A beruházási költségek különbsége viszonylag nagy, kályhaépítőt találni pedig egyszerűbb, mint olyat, aki értene a kandallóhoz. A kályhák csempeanyagára nagyjából 4-8 hetet kell várni, ami sokak számára hátrányt jelenthet, de ha azt nézzük, hogy így valóban olyan lesz a végeredmény, amilyenre régóta vágyunk, akkor máris máshogy tekintünk erre.

A cserépkályha építés önmagában nem jár akkora kosszal, legalábbis abban az esetben, ha nem történik előtte bontás. Füstelvezetésre előnyös a nagy felmelegedő tömegű hagyományos téglaépítésű kéményszerkezet, bár ezeket a kéményseprők már nem annyira szeretik. A kéményeket óvni kell a kihűléstől, ha pedig épületen kívül kell megoldani a kémény építését, akkor ehhez mindenképpen külső kőzetgyapot hőszigeteléssel kell azt ellátni. A hideg külső kéményből ugyanis esetenként koromszag szivároghat vissza a belső térbe.

A cserépkályha előnyei

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mivel lehet biztonságosan, olcsón és persze kevés munkával fűteni. Ez már ma is fontos kérdés, évek múlva pedig elkerülhetetlen lesz, hiszen egyre többe fog kerülni a lakás felmelegítése. Sok lehetséges választ ismerünk, de úgy tűnik a cserépkályha az előnyeivel kitűnik a többi megoldás közül.

  1. Biztonságos

Biztonságos, hiszen nem függ semmilyen szolgáltatótól. A fa, valamint a hasonló tüzelőanyag a nagy ellátó rendszerektől függetlenül használható, így nem okoz problémát sem az áramszünet, sem a gáz hiánya. Külső égéslevegő ellátással beépítve pedig még az égéstermék visszaáramlása is kizárt.

  1. Olcsó

Emellett olcsó, a tűzifa árának változása ugyanis mindig elmarad a többi energiahordozó áremelkedésétől. A fatüzelésű berendezések közül a cserépkályha képes a legjobban hasznosítani a fűtőanyagot. Bár sokszor lassan melegszik fel, cserébe nagyon sokáig tartja a hőt, még akkor is, ha már nem ég benne semmi.

  1. Tartós

Az áruk általában olcsóbb, mint bármely más megoldásé, bár ez nagyban függ attól, hogy milyen csempéből szeretnénk megvalósíttatni. Egy jól felépített cserépkályha és a gondosan használt berendezések akár 15-20 évig is kibírják úgy, hogy azokat nem kellene javítani vagy átrakni. Emellett magának a karbantartásának sem nagyon van költsége.

Összegezve

A cserépkályha előnyei tehát olyan széles körben ismertek, hogy ma már egyre többen térnek vissza a klasszikus fűtési megoldáshoz. A fával történő melegítés mindig is remek alternatíva volt arra, hogy ne függjünk semmilyen szolgáltatótól.

Back To Top