skip to Main Content
fekete-cserepkalyha-feher-csikokkal

Cserépkályha építés folyamata

A cserépkályha nem véletlenül éli virágkorát, hiszen egy mutatós építményt semmi sem helyettesíthet. Az üvegajtón keresztül megcsodálhatjuk a lobogó tüzet, a folyamatosan sugárzó meleg pedig még hangulatosabbá és otthonosabbá teheti a lakást. Ezeket az élményeket viszont kizárólag az élheti át, aki cserépkályhát építtet az otthonába. A folyamat viszonylag gyors, a megfelelő szakemberek 1-2 hónap alatt végeznek a kivitelezéssel.

De vajon hogyan zajlik az építés? Mi a teendőnk, ha saját melegedőt szeretnénk otthonra? Ebben a cikkben minden kérdésre választ adunk.

Kinek ajánlott a cserépkályha?

A cserépkályha egy több évszázados tradíciójú fatüzelésű berendezés, ami viszonylag gyorsan felfűthető, tartós és sugárzó meleget biztosít az otthonunk számára. Ehhez persze megfelelő minőségű tüzelőanyagra van szükség. Olyanoknak ajánlott, akik szeretik a ropogó tűz hangját, szeretik nézni a lángokat, kiélvezni ezt a hangulatot.

A cserépkályha építés folyamata

Az otthon melegének és hangulatának meghatározó eleme tehát egy jól megépített cserépkályha. Ennek építése egy ősi mesterség, amelyben a funkcionalitás és a művészi megjelenés harmóniája találkozik egymással. Egy jól megtervezett és megépített kályha nem egy hagyományos fűtési eszköz, hiszen ennél sokkal több. Az otthonunk szívévé válik, melegséggel tölti meg a teret, megjelenésével fokozza a lakók komfortérzetét és a lakás hangulatát.

A cserépkályha építésének folyamata igen sokrétű, egy komplex művelet, amit csak szakember végezhet el. Mi kiválasztjuk a megfelelő helyet, figyelembe vesszük közben az adott tér méretét, stílusát, elrendezését. Fontos lépés továbbá a kémény méretének meghatározása, aminek alapján kiszámoljuk azt, hogy mekkora építményre van szükség. Ezt követően kerül megtervezésre a cserépkályha pontos mérete, a formája, közben persze fontos szempont a megfelelő hőleadás, valamint a kívánt esztétikai megjelenés összehangolása.

Ajánljuk a Cserépkályha építés Budapest aloldalt is.

Milyen anyagokat használhatunk cserépkályha építésének folyamata során?

A kivitelezéshez alapanyagként kizárólag kiváló minőségű kályhacsempéket, valamint tűzálló anyagokat használunk. A kályhacsempe különleges tulajdonságaival lehetővé teszi, hogy az tárolja a hőt, fokozatosan adja azt át a környezetének. A tűzálló anyagok biztosítják a kályha tartósságát, a hőtárolást és természetesen a biztonságot.

Milyen kihívásokkal nézünk szembe?

A cserépkályha építésének folyamata során természetesen technikai és esztétikai kihívásokkal is szembe kell néznünk. A téglák, a cserepek megfelelő elhelyezése, valamint a cserépkályha szerkezetének kialakítása alapvető fontosságú a megfelelő működés és a hosszú élettartam érdekében. Emellett természetesen a felületének kialakítása is kiemelkedő szakmai tudást igényel. A végeredmény csak így lehet esztétikus és harmonikus.

A folyamat lépései

Az első lépés minden esetben a kémény méretének meghatározása. Ez lesz az alap, itt kezdődik minden, hiszen mindenekelőtt azt kell meghatározni, hogy mekkora cserépkályhát tudunk építeni. A kémény fogja adni a kályha lélegzetét. Ezt követően jöhet a tervezési fázis, amikor már látjuk, hogy milyen formájú vagy méretű lesz az adott cserépkályha. Ekkor dől el az is, hogy az építmény külső levegőellátású lesz-e vagy a lakás légteréből veszi majd el a levegőt.

Ha minden előkészület megvan, a tervek készen állnak, akkor jöhet az izgalmas időszak, a csempék megrendelése. Gondosan választottunk, hiszen a nálunk kapható csempék adják a kályha karakterét, stílusát, tekintve, hogy a kályha évtizedekig velünk lesz, nem lehet akármilyen. Amennyiben új kályhacsempét választunk, akkor ez egy hosszabb folyamat lesz, nagyjából 4-8 hétre van szükség. Amint megkaptuk a gyártótól a pontos elkészítés napját, akkor jöhet az időpont egyeztetése.

A várva várt pillanat is elérkezik, amikor elkészülnek a csempék. Ahogy a kályhások munkához látnak, keveredik a műszaki tudás és a művészet. A téglák pontos elhelyezése, valamint a füstjáratok kialakítása mellett megtörténik az ajtó megfelelő beépítése. Az építés során a samottéglák folyamatosan kerülnek be, ezek biztosítják a kályha tartósságát és hatékonyságát. Amint minden alkotóelem a helyére került, akkor a kályhások letakarítják és kifugázzák a cserépkályhát, hogy az még szebb és funkcionálisabb legyen.

Végül, de nem utolsó sorban, amennyiben lehetőség van rá, minél hamarabb elvégezzük a szárítótüzelést, így a kályha minősége és hatékonysága optimális lehet. Ehhez persze segítséget és tanácsot is tudunk adni, amit a YouTube csatornánkon is megtalálhat.

Minden kályha esetében kivitelezői nyilatkozatot, számlát, valamint öt év garanciát vállalunk az építményre.

Cserépkályha építő szakember elérhetősége

Porgesz Gábor, cserépkályha építő szakember

Telefon: +36 20 367-1657

Email: porgesz@gmail.com

Back To Top